αλλοιώσεις τραχήλου της μήτρας

Αλλοιώσεις τραχήλου της μήτρας

Από τι προκαλούνται οι αλλοιώσεις τραχήλου της μήτρας;

Η συντριπτική πλειοψηφία από τις αλλοιώσεις τραχήλου της μήτρας είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας, εμμένουσας λοίμωξης από τον ιό HPV. Ο HPV αποτελεί μια εξαιρετικά συχνή λοίμωξη. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, τουλάχιστον το 80% των γυναικών θα μολυνθούν με έναν ή περισσότερους υποτύπους του ιού σύντομα μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Στις περισσότερες εξ αυτών, το ανοσοποιητικό τους θα ελέγξει τη λοίμωξη με επιτυχία καταστέλλοντάς την εντός των επομένων 2 ετών.

 

Τι συμβαίνει όταν η λοίμωξη από HPV παραμείνει ενεργή;

Σε περίπτωση που η λοίμωξη παραμείνει ενεργή, ένας αριθμός γυναικών θα εμφανίσει μακροχρόνια HPV λοίμωξη η οποία, όμως, δεν καταφέρνει να προκαλέσει αλλοιώσεις τραχήλου της μήτρας.

Κάποιες από τις γυναίκες με εμμένουσα HPV λοίμωξη, εμφανίζουν χαμηλόβαθμη ενδοεπιθηλιακή αλλοίωση (Low Grade Squamous Intraepithelial Lesion – LGSIL ή σε ιστολογικούς όρους Cervical Intraepithelial Neoplasia βαθμού 1 – CIN1). Οι χαμηλόβαθμες αλλοιώσεις υποστρέφουν αυτόματα σε υψηλό ποσοστό (70-90%). Όσες δεν υποστρέψουν, είναι πιθανό να παραμείνουν σε αυτό το στάδιο για χρόνια ή να προχωρήσουν σε υψηλόβαθμες βλάβες (High Grade Squamous Intraepithelial Lesion – HGSIL ή σε ιστολογικούς όρους Cervical Intraepithelial Neoplasia βαθμού 2-3 – CIN2-3).

Τέλος, κάποιες από τις γυναίκες με παραμελημένες υψηλόβαθμες αλλοιώσεις, θα εμφανίσουν σε βάθος χρόνου διηθητικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

 

Συντηρητική αντιμετώπιση

Η HPV λοίμωξη καθώς και οι χαμηλόβαθμες αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας αντιμετωπίζονται κατά κανόνα με απλή παρακολούθηση. Η εξατομικευμένη απόφαση για την κάθε γυναίκα εξαρτάται από:

  • την ηλικία της
  • το ιστορικό της
  • την παρουσία παραγόντων κινδύνου
  • την επιθυμία για μελλοντική τεκνοποίηση
  • την επιλογή που θα κάνει αφού της αναλυθούν από τον εξιδεικευμένο γυναικολόγο τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των διαθέσιμων / κατάλληλων προσεγγίσεων

Διαπιστωμένα, η διακοπή του καπνίσματος διπλασιάζει την πιθανότητα για καταστολή του HPV από το ανοσοποιητικό. Στη θεραπεία για τις αλλοιώσεις τραχήλου της μήτρας μπορεί να βοηθήσει και η χρήση προφυλακτικού. Επίσης, θετική συνεισφορά μπορεί να έχουν ορισμένα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και στοχεύουν στην ενδυνάμωση της ανοσολογικής απόκρισης κατά του HPV.

Οι θεραπείες που αναφέρονται παρακάτω δεν διαφοροποιούν μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο για HPV λοίμωξη. Είναι πιθανό να βοηθήσουν στην καταστολή του αμέσως μετά τη θεραπεία μειώνοντας το ιικό φορτίο. Είναι ενδιαφέρον πως,  η πιθανότητα εμμένουσας λοίμωξης και/ή επαναμόλυνσης, μετά από θεραπεία η οποία διενεργείται για εμμένουσα χαμηλόβαθμη βλάβη, είναι πολύ υψηλή.

 

Αλλοιώσεις τραχήλου της μήτρας: Επεμβατικές θεραπείες

Οι αφαιρετικές θεραπείες που αφορούν στις αλλοιώσεις τραχήλου της μήτρας (loop εκτομή, LLETZ, LEEP, κωνοειδής εκτομή) είναι η ενδεικνυόμενη αντιμετώπιση για:

  • κάποιες από τις μετρίου βαθμού δυσπλασίες (CIN2)
  • τις υψηλού βαθμού δυσπλασίες (CIN3)

Η συγκεκριμένη επεμβατική αντιμετώπιση έγκειται στην αφαίρεση του ιστού που φέρει τη βλάβη. Οι θεραπείες μπορούν να γίνουν είτε υπό τοπική είτε υπό γενική αναισθησία ως χειρουργείο ημέρας και είναι ιδιαίτερα ασφαλείς. Εφόσον πραγματοποιηθούν σωστά από γυναικολόγο εξιδεικευμένο στο αντικείμενο, φέρουν πολύ μικρό κίνδυνο επιπλοκών, τόσο άμεσων όσο και απώτερων. Επιπλέον, επιτυγχάνουν να αφαιρέσουν τη βλάβη και να αρνητικοποιήσουν την κυτταρολογία σε ποσοστό >95% των περιπτώσεων.

Διαρκώς αυξανόμενα δεδομένα στη βιβλιογραφία δείχνουν πως ο εμβολιασμός μετά από θεραπεία για υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις τραχήλου της μήτρας, αυξάνει την προστασία από επαναμόλυνση. Ως εκ τούτου, ο εμβολιασμός μετά από θεραπεία μειώνει την υποτροπή της βλάβης στο μέλλον. Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται λόγω της υψηλής πιθανότητας βραχυπρόθεσμης καταστολής της HPV λοίμωξης αμέσως μετά την αφαιρετική θεραπεία για υψηλόβαθμη βλάβη.

 

Πού μπορώ να απευθυνθώ για τις αλλοιώσεις τραχήλου της μήτρας;

Η Χειρουργός Γυναικολόγος Χριστίνα Φουντά έχει μακροχρόνια εμπειρία στη διάγνωση, επιλογή αντιμετώπισης και θεραπεία για τις αλλοιώσεις τραχήλου της μήτρας σχετιζόμενες με την HPV λοίμωξη. Είναι πιστοποιημένη στην Διαγνωστική και Θεραπευτική Κολποσκόπηση, καθώς και εκπαιδεύτρια της Βρετανικής Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου (BSCCP) από ετών. Είναι επίσης μία εκ των ελαχίστων ιδιωτών γυναικολόγων στην Ελλάδα πιστοποιημένη στη θεραπευτική κολποσκόπηση από την Ελληνική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου.