Παθολογική Κολπική Αιμόρροια

Τι είναι η παθολογική κολπική αιμόρροια;

Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας μιας γυναίκας, αναμένεται ιδανικά τακτική έμμηνος ρύση. Εξαίρεση αποτελούν περιπτώσεις λήψης ορμονών που την καταστέλλουν, όπως προγεστερόνη χωρίς διακοπή. Παθολογική κολπική αιμόρροια θεωρείται οποιαδήποτε αιμορραγία εμφανίζεται εκτός της φυσιολογικής περιόδου μιας γυναίκας, είτε είναι αυτόματη είτε προκλητή, όπως μετά από σεξουαλική επαφή. Ομοίως, θεωρείται παθολογική κολπική αιμόρροια η παρατεταμένη έμμηνος ρύση για διάστημα μεγαλύτερο από το σύνηθες ή και αυτή με αυξημένη ροή (μηνορραγία).

Η ταξινόμηση, οι κίνδυνοι για υποβόσκουσα βαριά παθολογία και ο τρόπος αντιμετώπισης για την παθολογική κολπική αιμόρροια εξαρτώνται από:

  • τη βαρύτητα της αιμορραγίας
  • το ιστορικό της γυναίκας
  • τα υπερηχογραφικά ευρήματα
  • την περίοδο αναπαραγωγικής ηλικίας στην οποία βρίσκεται (πριν, περί ή μετά την εμμηνόπαυση)
  • το πόσο αποτελεί πρόβλημα για μία γυναίκα στην καθημερινότητα και τα μελλοντικά της σχέδια

 

Η Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ. Χριστίνα Φουντά διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διερεύνηση περιστατικών με παθολογική κολπική αιμόρροια. Είναι πιστοποιημένη στη Διαγνωστική και Θεραπευτική Κολποσκόπηση, ενώ επιπλέον έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί ως υπεύθυνη ιατρός στη Διαγνωστική Γυναικολογική Ογκολογία σε μεγάλα νοσοκομεία της Μεγ. Βρετανίας.

 

Ποια μπορεί να είναι τα αίτια που οδηγούν σε παθολογική κολπική αιμόρροια;

Η ύπαρξη καλοήθους παθολογίας στο ενδομήτριο ενδέχεται να συνοδεύεται ή όχι από παθολογική κολπική αιμόρροια ποικίλης βαρύτητας. Τέτοιες περιπτώσεις καλοήθους παθολογίας μπορεί να είναι οι εξής:

Σε περιπτώσεις παθολογικών ευρημάτων, η απουσία κολπικής αιμόρροιας είναι καθησυχαστική και μειώνει σημαντικά την πιθανότητα ύπαρξης προκαρκινικής αλλοίωσης ή καρκίνου του ενδομητρίου. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείει την πιθανότητα αυτή.

Η άτυπη υπερπλασία του ενδομητρίου (προκαρκινική βλάβη) και ο καρκίνος του ενδομητρίου σχεδόν πάντα συνοδεύονται από παθολογική κολπική αιμόρροια. Είναι σημαντικό ότι σε τέτοιου είδους περιστατικά, η αιμόρροια εμφανίζεται κατά κανόνα νωρίς στην πορεία της νόσου, σε στάδια κατά μεγάλη πλειοψηφία ιάσιμα.

 

Η παθολογική κολπική αιμόρροια ανά περίοδο αναπαραγωγικής ηλικίας:

  • Σε νέες γυναίκες: Οι ανωμαλίες του κύκλου είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτέλεσμα δυσλειτουργίας των ορμονών. Παρόλα αυτά, είναι εξαιρετικά σημαντικό η παθολογική κολπική αιμόρροια να διερευνάται από εξειδικευμένο Γυναικολόγο ώστε να αποκλειστεί η παρουσία ύποπτων βλαβών. Επιπλέον, ο Γυναικολόγος θα συζητήσει με την ασθενή για τις πιθανές επιλογές και την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση.
  • Περί την εμμηνόπαυση: Οι δυσλειτουργικές αιμορραγίες της μήτρας είναι συχνές. Σε γυναίκες άνω των 50 ετών με παθολογική κολπική αιμόρροια, η πιθανότητα για άτυπη υπερπλασία ή καρκίνο του ενδομητρίου είναι 3%.
  • Μετά την εμμηνόπαυση (12 ή περισσότεροι μήνες χωρίς περίοδο): Γυναίκες με κολπική αιμόρροια οποιασδήποτε βαρύτητας ή άνω των 55 ετών με άστατο κύκλο και αιμορραγίες, έχουν 10% πιθανότητα για καρκίνο του ενδομητρίου. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 20% για παχύσαρκες γυναίκες.

 

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου;

Ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνεται αρκετά στις εξής περιπτώσεις:

Οι γυναίκες που έχουν στην οικογένειά τους πολλαπλά περιστατικά καρκίνου ενδομητρίου και παχέος εντέρου έχουν αυξημένη πιθανότητα να πάσχουν από σύνδρομο Lynch.

 

Τι πρέπει να κάνω αν παρατηρήσω παθολογική κολπική αιμόρροια;

Οι γυναίκες με μη αναμενόμενη κολπική αιμόρροια οποιασδήποτε ηλικίας πρέπει να υποβάλλονται σε:

  • λήψη πλήρους γυναικολογικού ιστορικού
  • γυναικολογική εξέταση
  • υπερηχογράφημα γεννητικών οργάνων
  • έλεγχο ιστορικού των τεστ Παπανικολάου και τυχόν θεραπειών στον τράχηλο

Εάν η αιμόρροια προκύπτει μετά από σεξουαλική επαφή, πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται και κολποσκόσκοπηση από εξειδικευμένο Γυναικολόγο. Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστη κολπική αιμόρροια, επικοινωνήστε άμεσα με έναν Γυναικολόγο και κλείστε το ραντεβού σας για περαιτέρω διερεύνηση.