Διαγνωστική και Θεραπευτική Κολποσκόπηση

 

Η κολποσκόπηση αποτελεί διαγνωστική εξέταση που χρησιμοποιείται για την διάγνωση παθολογικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου. Για τη διενέργειά της, η/ο ιατρός χρησιμοποιεί το κολποσκόπιο (πηγή φωτισμού με ενσωματωμένο σύστημα μεγεθυντικών φακών) έτσι ώστε να παρατηρήσει το κατώτερο γενετικό σύστημα σε μεγέθυνση μετά την χρήση ειδικών διαλυμάτων που κάνουν εμφανείς πιθανές αλλοιώσεις. Κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης, η/ο εξειδικευμένη/ος ιατρός μπορεί να εκτιμήσει τη βαρύτητα των αλλοιώσεων, να τις χαρτογραφήσει και να αποφασίσει/συμβουλεύσει για τον τρόπο αντιμετώπισης (απλή παρακολούθηση, λήψη βιοψίας, θεραπεία). Εάν χρειάζεται βιοψία, αυτή μπορεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων να ληφθεί στο εξωτερικό ιατρείο κατά τη διάρκεια της κολποσκοπικής εξέτασης.

Εφόσον υποβληθείτε σε κολποσκοπική εξέταση, αυτό που θα νιώσετε θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση κατά την διάρκεια ενός τεστ Παπανικολάου, καθώς είναι απαραίτητη η είσοδος κολποδιαστολέα. Η διαφορά είναι πως η διαδικασία διαρκεί λίγο περισσότερο (5-10 λεπτά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων). Επίσης, κατά την εφαρμογή των ειδικών διαλυμάτων (αραιό διάλυμα οξικού οξέος και διάλυμα ιωδίου) πιθανόν να νιώσετε αίσθημα καύσου. Εάν χρειαστεί η λήψη βιοψίας, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα γρήγορη και πιθανόν να νιώσετε ήπιους πόνους περιόδου. Εφόσον παρθεί βιοψία, θα χρειαστεί να αποφύγετε τη σεξουαλική διείσδυση για 2-5 ημέρες, έως ότου σταματήσουν οι χαρακτηριστικές κολπικές εκκρίσεις.

 

Ενδείξεις κολποσκόπησης

  • Παθολογικό τεστ Παπανικολάου ή/και εμμένουσα HPV λοίμωξη
  • Παθολογικά ευρήματα στον τράχηλο ή τον κόλπο κατά την γυναικολογική εξέταση
  • Παθολογικά συμπτώματα όπως κολπική αιμόρροια μετά την σεξουαλική επαφή ή/και εμμένουσες παθολογικές/αιματηρές κολπικές εκκρίσεις
  • Παρακολούθηση σε γυναίκες με ιστορικό θεραπείας αλλοιώσεων του τραχήλου και του κόλπου

 

Θεραπείες

Η πλειονότητα των αλλοιώσεων του τραχήλου αντιμετωπίζεται με απλή παρακολούθηση καθώς υποστρέφει εντός 1-2 ετών από τη διάγνωσή της. Στις περιπτώσεις που ενδείκνυται θεραπεία, αυτή έγκειται στην αφαίρεση το ιστού που φέρει τη βλάβη (loop εκτομή, LLETZ, LEEP, κωνοειδής εκτομή) και μπορεί να γίνει είτε υπό τοπική είτε υπό γενική αναισθησία ως χειρουργείο ημέρας. Οι θεραπείες είναι ιδιαίτερα ασφαλείς. Εφόσον πραγματοποιηθούν σωστά, φέρουν πολύ μικρό κίνδυνο επιπλοκών, τόσο άμεσων όσο και απώτερων, ενώ επιτυγχάνουν να αφαιρέσουν τη βλάβη και να αρνητικοποιήσουν την κυτταρολογία σε ποσοστό >95% των περιπτώσεων.

 

Προετοιμασία

Είναι προτιμότερο η κολποσκόπηση να γίνει εκτός της περιόδου σας. Παρόλα αυτά, είναι δυνατή οποτεδήποτε εφόσον δεν υπάρχει έντονη κολπική αιμόρροια. Πριν την εξέταση χρειάζεται να αποφύγετε την σεξουαλική επαφή, τη χρήση κολπικών υποθέτων/κρέμας και τις κολπικές πλύσεις για 24-48 ώρες. Επίσης, χρειάζεται να προσκομίσετε τα αποτελέσματα σχετικών εξετάσεων (τεστ Παπανικολάου, καλλιέργειες κολπικού υγρού, τυχόν προηγούμενες κολποσκοπήσεις και βιοψίες) και πληροφορίες σχετικές με το ιατρικό ιστορικό σας συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων εάν λαμβάνετε.