Σύνδρομο Lynch και καρκίνος του ενδομητρίου στις γυναίκες

Τα άτομα με Σύνδρομο Lynch παρουσιάζουν γενετική προδιάθεση σε καρκίνο του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

 

Το National Institute for Health Research (NIHR) είναι κυβερνητική οργάνωση του Ην. Βασιλείου που χρηματοδοτεί την έρευνα στο χώρο της υγείας. Προκειμένου τα αποτελέσματα που προκύπτουν να μεταφραστούν ως προς τη θέση και πιθανή χρήση τους στην κλινική πρακτική, το NIHR δημοσιεύει συλλογές δεδομένων/αποτελεσμάτων οι οποίες συνοδεύονται από σχολιασμούς ειδικών επαγγελματιών υγείας αλλά και ασθενών.

 

Εδώ, μπορείτε να επισκεφτείτε μία πρόσφατα δημοσιευμένη συλλογή που περιλαμβάνει 10 περιλήψεις επιστημονικών άρθρων σχετικών με την υγεία των γυναικών.

 

https://evidence.nihr.ac.uk/collection/womens-health/#Lynch

 

Το πρώτο εξ ’αυτών αναφέρεται στην εξέταση των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του ενδομητρίου για σύνδρομο Lynch, μία κληρονομική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου και των ωοθηκών.  Η έρευνα, έδειξε, πως 302 από τις 305 γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου στις οποίες προσφέρθηκε η εξέταση για σύνδρομο Lynch, δέχτηκαν να υποβληθούν σε αυτή.  Ακολούθως, ο γενετικός έλεγχος για το σύνδρομο προσφέρεται ως εξέταση ρουτίνας σε όλες τις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του ενδομητρίου στο Ην. Βασίλειο.